Historia

Wääksyn Kartano oli 1500-luvun alusta Wäxjöstä kotoisin olevan Westgöta-suvun rälssitilana ja siitä juontaa kartanon nimi Wääksy (Wexiö). Jouduttuaan kuninkaan epäsuosioon 1555 suvun täytyi luovuttaa kartano kruunulle ja siten siitä tuli kuninkaan kartano.

Ruotsi-Suomen valtakunnan politiikan parrasvaloihin kartano tuli kun Juhana-herttua naituaan Katarina Jagellonican Puolasta lahjoitti sen vihkimättömälle vaimolleen Kaarina Hannuntyttärelle vuonna 1561. Kaarinalla ja Juhanalla oli neljä yhteistä lasta. Nuorin lapsista, Sofia, meni naimisiin sotapäällikkö Pontus de la Gardien kanssa. Sofia kuoli Tallinnassa synnyttäessään poikaansa Jakobia 1583. Pontus hukkui Narvan jokeen pari uotta myöhemmin. Jakob de la Gardie lähetettiin Wääksyyn isoäitinsä hoiviin. Hänestä tuli niin ikään kuuluisa sotapäällikkö, Laiska-Jaakko - yksi harvoista läntisistä kenraaleista, joka onnistui valtaamaan Moskovan. .

1604 koettiin Wääksyssä monien tutkijoiden mielestä Euroopan suurin luonnonmullistus. Vääksyn joen virtasuunta muuttui ja vieressä ollut Sarsan uoma kuivui. Tämä johtui jääkauden jälkeisestä maan noususta, joka puhkaisi Iharin kosken. Längelmävesi virtasi nyt Iharin eikä Vääksyn Sarsan kautta Roineeseen.


Kartanossa oli useita myllyjä sekä konepajateollisuutta 1800-luvulla. Tämän mahdollisti tilan halki Vesijärvestä Längelmäveteen virtaava Vääksyn joki.

1900-luvulle tultaessa tila rappioitui ja omistajat olivat eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 1917 kartanon osti Antti Ahlströmin nuorin poika Birger, joka oli koulutukseltaan agronomi ja erittäin innokas maanviljelijä. Hänen aikanaan rakennettiin suurin osa nykyisistä tuotanto- ja asuinrakennuksista, silloin myös kasvihuonetuotanto sai alkunsa Wääksyssä.

Harriet Leskinen ja hänen miehensä Jukka-Pekka Leskinen ottivat tilan hoitoonsa 1986 ja samana vuonna aloitettiin ruukkuvihannestuotanto. Sonja Danielsson, (os Leskinen) on siirtynyt kartanon omistajaksi miehensä Henrik Danielssonin kanssa.

Wääksyn Kartanon kasvihuoneliiketoiminta myytiin Wääksyn Puutarha Oy:lle 28.6.2014. Ruukkuvihannesten viljely jatkuu uuden yrityksen voimin entisissä Wääksyn Kartanon kasvihuoneissa osana yritysrypästä joka omistajina ovat Risto Mustakoski ja Petri Harri.

DSC01255

1941 palaneen kartanon päärakennuksen rauniot (ja Jean-Louis Sauvatin upea hevos patsas)

© Sonja Danielsson 2015