Pontus De la Gardie

Pontus De la Gardie

Pontus De la Gardie (1520-1585)

Pontus oli ranskalainen palkkasoturi, joka yleni upseeriksi tanskalaisten palveluksessa. Hän jäi vangiksi seitsemän vuoden sodassa ruotsalaisia vastaan vuonna 1565. Ajan tavan mukaan hänelle tarjottiin tehtävää Ruotsin armeijassa ja hän ottikin sen mielellään. Kun Kustaa Vaasan (Gustav Vasa) pojat, Erik IV ja Juhana-herttua ajautuivat riitoihin, Pontus asettui Juhanin puolelle ja nousi tulevan kuninkaan Juhan III:n suosioon.

Pontus valloitti Ruotsi-Suomelle Karjalan ja Inkerinmaan. Narvan taistelussa hän osoitti erinomaista neuvokkuutta ja tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa hän valloitti linnoituksen käyttämällä katettuja käytäviä hyväkseen. Kuningas Juhana III oli sotapäällikköönsä erittäin tyytyväinen ja teki hänestä Viron ja Inkerinmaan käskynhaltijan.
Johan myös naitti tyttärensä Sofian (Gyllenhielm) sotapäällikölleen. Sofia oli Wääksyn valtiattaren Kaarina Hannuntyttären ja Juhanin avioton lapsi heidän pitkäaikaisesta ’avoliitostaan’. Sofia oli vihittäessä 23 vuotta ja Pontus 60. Näin Pontuksesta tuli myös Wääksyn isäntä ja siksi osoitteemme on Pontuksentie 12. He saivat kolme lasta hyvin nopeassa tahdissa mutta Sofia kuoli nuorimmaisen synnytykseen 1583 Tallinnassa. Tämä nuorimmainen oli Jakob eli Laiska-Jaakko, joka myös vahvasti on vaikuttanut Wääksyn ja koko Pohjolan historiaan.
Kaksi vuotta myöhemmin Pontus ja 15 muuta sotilasta hukkuivat Narvan jokeen. Pontus haudattiin Tallinan tuomiokirkon alttarin oikealle puolelle rakkaan Sofiansa viereen. Nuo haudat ovat siellä vieläkin ja Tallinnan Viru kadulla oleva de la Gardie -ostoskeskus niin ikään muistuttaa Wääksyn ja Viron yhteisestä historiasta. Jakob lähetettiin isänsä kuoleman jälkeen Wääksyyn isoäitinsä Kaarina Hannuntyttären hoiviin. Siksipä meillä on myös Laiska-Jaakontie kartanolla.

© Sonja Danielsson 2015