Jakob De la Gardie  

Jacob De la Gardie 1606

"Jacob De la Gardie 1606" by Tuntematon - valokuva: Esquilo. 

Jakob Pontusson De la Gardie eli Laiska-Jaakko (1583-1652)

Pikku-Jakob oli menettänyt molemmat vanhempansa, ja hänet lähetettiin Wääksyn Kartanoon isoäitinsä Kaarina Hannuntyttären luo kasvatettavaksi. Punapää-Jaakosta, kuten häntä täällä kutsuttiin, kehittyikin erinomainen sotapäällikkö, vielä suurempi kuin isänsä Pontus oli ollut. Hänen sotilaansa pitivät häntä noitana, johon vihollisen luodit ja aseet eivät pystyneet. Itse asiassa hän oli vain erittäin nokkela ja kekseliäs sotapäällikkö.

Tarinan mukaan Ruotsi-Suomen joukot piirittivät Novgorodia, ja piirittäjiltä alkoivat ammukset loppua. Jaakko järjesti linnavallin taakse satoja kanoja, joille syötettiin jyviä tyhjien ruutitynnyreiden päällä. Samanaikaisesti musketöörit pantiin teeskentelemään ampumista kaupungin muureja kohti. Venäläiset pelästyivät, että Jaakko oli saanut uusia nopeasti ladattavia kiväärejä, joille ei kukaan mitään voinut ja päättivät antautua.
Jaakon joukot miehittivät Novgorodia kuusi pitkästyttävää vuotta. Tuolloin he alkoivat kutsua häntä Laiska-Jaakoksi. ’Lähti suvi, lähti talvi, vaan ei lähde Laiska-Jaakko!

© Sonja Danielsson 2015